Aeropress – jakie filtry i młynek wybrać?

Na rynku istnieje wiele różnych rodzajów filtrów i młynków do Aeropressu, co może być przytłaczające dla osób rozpoczynających przygodę z parzeniem kawy alternatywnej. Warto zainwestować w dobrej jakości produkty tak, aby pobudzający napój charakteryzował się wysokiej jakości smakiem i aromatem. Sprawdź, jakie młynki i filtry można wybrać do metody parzenia kawy za pomocą Aeropressu.

Czym jest Aeropress?

Alan Adler, amerykański wynalazca, stworzył Aeropress w 2005 roku po wielu prototypach, w tym pomysłach wykorzystujących rowerową pompkę. Był on bardzo związany ze swoim wynalazkiem, a także zachwycony produktem, jakim jest kawa. Twierdził, że istnieje tylko jedno odpowiednie mielenie jej ziaren. Unikalność Aeropressu polega na połączeniu procesów immersji i perkolacji, dodatkowo ręczne przeciskanie kawy daje bowiem wiele możliwości parzenia. Urządzenie składa się z takich elementów jak:

  • tłoka, 
  • cylinder zaparzający,
  • sitko z filtrem. 

Dostępne na rynku rodzaje filtrów od różnych producentów mają wpływ na smak oraz intensywność kawy. Ciekawe produkty tego rodzaju znajdują się w sklepie internetowym Cafe Silesia.

Jaki filtr do Aeropressu wybrać?

Najpopularniejszymi filtrami do Aeropressu są te wykonane z papieru. Bardzo często są one dołączane przez producentów bezpośrednio do zestawów z urządzeniem. Elementy, które oddzielają napar od fusów, przyjmują kształt małych kółek. Do jednorazowego parzenia kawy należy użyć tylko jednego filtra. Warto wybierać takie gatunki, które są odpowiednio cienkie, delikatne i prześwitujące.

Dobrze zwrócić uwagę na to, by filtr charakteryzował się lekko chropowatą teksturą. Użycie takich papierowych filtrów w Aeropressie zapewnia bardzo czysty napar, uwydatniając przy tym jego kwasowość, owocowość, a zarazem rześkość kawy. Najlepiej, jeśli filtry są wykonane z wysokiej jakości papieru, w przeciwnym razie mogą one powodować charakterystyczny papierowy posmak kawy.

Na rynku można spotkać się także z filtrami metalowymi do Aeropressu, których główną charakterystyką jest wielorazowość. Umieszcza się je w sitku urządzenia, a ich rodzaj dobiera się ze względu na gęstość otworów, która wpływa na ostateczny smak napoju. Gęściej rozstawione dziurki sprawiają, że kawa ziarnista jest w efekcie bardziej słodka i klarowna. 

Jaki młynek do Aeropressu wybrać?

Młynek do kawy to bardzo ważny element, który ma ogromny wpływ na to, czy uzyskiwany smak kawy jest wysokiej jakości. W sklepach z kawą i akcesoriami można spotkać zarówno młynki elektryczne, jak i ręczne. Ze względu na niewielką ilość kawy potrzebną do zaparzenia w Aeropressie, wystarczający może okazać się młynek manualny. Jeżeli jednak komuś zależy na szybkim zmieleniu kawy, lepiej wybrać ten, uruchamiany za pomocą jednego przycisku. Najważniejsze przy wyborze młynka do Aeropressa są jego ostrza – najlepiej sprawdzają się te w wersji żarnowych.

Ostatecznie wybór młynka i filtrów zależy od naszych indywidualnych preferencji. Warto jednak zainwestować w dobrej jakości sprzęt, który umożliwi nam parzenie kawy na wysokim poziomie.