Zawód: Technik turystyki wiejskiej z
hotelarstwem 515203
Podbudowa programowa: szkoła dająca wykształcenie średnie.
Kwalifikacje:
· TG.08. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich
· TG.09. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego
Szkoła
posiada uprawnienia szkoły publicznej, realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS
Wystawiamy legitymacje szkolne = zniżki na przejazdy.
Warunki rekrutacji
W BLUE naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Potrzebne dokumenty:
Oryginał świadectwa ukończenia szkoły średniej (duplikat lub kserokopia potwierdzona notarialnie)
2 zdjęcia (format legitymacyjny)
Zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki)
Szkolny plan nauczania:
L.p. |
Obowiązkowe zajęcia edukacyjne |
Semestr |
Razem |
|||
I |
II |
III |
IV |
|||
Zajęcia w kształceniu ogólnym |
||||||
1 |
Podstawy przedsiębiorczości |
10 |
10 |
|
|
20 |
Zajęcia w kształceniu zawodowym teoretycznym |
||||||
2 |
Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
|
|
|
20 |
3 |
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej |
20 |
|
|
|
20 |
4 |
Komunikacja personalna i społeczna |
15 |
|
|
|
15 |
5 |
Język angielski zawodowy |
20 |
30 |
|
|
50 |
6 |
Geografia turystyczna |
35 |
10 |
|
|
45 |
7 |
Usługi żywieniowe, noclegowe i dodatkowe w gospodarstwie agroturystycznym |
|
|
|
25 |
25 |
8 |
Podstawy produkcji roliczej |
|
25 |
20 |
10 |
55 |
9 |
Mechanizacja rolnictwa |
|
|
|
20 |
20 |
10 |
Organizacja pracy w hotelarstwie |
|
20 |
20 |
|
40 |
11 |
Ekonomika i organizacja agroturystyki |
20 |
30 |
|
|
50 |
Ogólna liczba godzin |
130 |
115 |
40 |
55 |
340 |
|
Zajęcia w kształceniu zawodowym praktycznym |
||||||
12 |
Działalność turystyczna na obszarach wiejskich |
35 |
30 |
35 |
|
100 |
13 |
Rachunkowość w agroturystyce |
|
|
40 |
|
40 |
14 |
Produkcja rolnicza |
|
|
20 |
60 |
80 |
15 |
Obsługa turystów, klientów biznesowych i prywatnych |
|
20 |
40 |
|
60 |
16 |
Działalność agroturystyczna |
|
|
|
60 |
60 |
Ogólna liczba godzin |
35 |
50 |
135 |
120 |
340 |
|
Całkowita liczba godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych |
175 |
175 |
175 |
175 |
700 |
|
Praktyka zawodowa |
|
|
|
320 |
320 |
|
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.08. odbywać się będzie pod koniec III semestru |
||||||
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.09. odbywać się będzie pod koniec IV semestru |
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Technik turystyki wiejskiej wie jak planować, organizować i wykonywać pracę w gospodarstwie rolnym i agroturystycznym. Zdobył wiedzę między innymi z zakresu turystyki, uprawy roślin, organizacji usług i imprez turystycznych.
Praca: Absolwent może ubiegać się o pracę w: hotelach i pensjonatach, przedsiębiorstwach, biurach i agencjach turystycznych. Zawód ten przygotowuje również do prowadzenia własnej działalności, jest również poszukiwany na krajowym rynku pracy.