Kierunek: Wędliniarz 751107
Kwalifikacja:
· T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Szkolny plan nauczania:
Plan
nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I.
Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: |
|
BHP -
Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
PDG –
Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ -
Język obcy zawodowy |
30 |
PKS –
Podstawy komunikacji społecznej |
20 |
II.
Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru
turystyczno-gastronomicznego |
|
Podstawy
technologii żywności |
60 |
Technika
w przetwórstwie spożywczym |
78 |
IV.4.
Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.5. Produkcja przetworów
mięsnych i tłuszczowych |
|
Rozbiór
i wykrawanie |
105 |
Magazynowanie i dystrybucja mięsa | 106 |
Produkcja
przetwórcza |
106 |
Magazynowanie
i dystrybucja przetworów |
106 |
RAZEM: |
651 |
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS
W BLUE naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Wędliniarz zajmuje się produkcją wyrobów wędliniarskich: wędzonek, kiełbas, konserw, wędlin podrobowych. Absolwent takiego kierunku musi także przeprowadzać rozbiór, wykrawanie oraz klasyfikację mięsa. Zajmuje się również obsługą maszyn stosowanych w przetwórstwie mięsnym.
Praca: Absolwenci mogą pracować w zakładach mięsnych lub garmażeryjnych, sklepach.
Po uzupełnieniu kwalifikacji T.16. oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik technologii żywności.