Kierunek: Technik technologii żywności 314403
Kwalifikacje:
· TG.04 Wytwarzanie wyrobów cukierniczych (650 godz.)
· TG.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (165 godz.)
Szkolny plan nauczania:
L.p. | Obowiązkowe zajęcia edukacyjne | Semestr | Razem | |||
I | II | III | IV | |||
Zajęcia w kształceniu zawodowym teoretycznym | ||||||
1 | Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 | 20 | |||
2 | Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej | 20 | 20 | |||
3 | Komunikacja personalna i społeczna | 15 | 15 | |||
4 | Język angielski zawodowy | 20 | 30 | 50 | ||
5 | Podstawy techniki w przemyśle spożywczym | 15 | 15 | 15 | 45 | |
6 | Mikrobiologia zywnosci | 15 | 15 | 30 | ||
7 | Analiza żywnosci | 15 | 25 | 20 | 60 | |
8 | Technologia żywnosci i produkcji cukierniczej | 55 | 40 | 45 | 50 | 190 |
9 | Gospodarowanie odpadami poprodukcyjnymi | 15 | 15 | |||
10 | Towaroznawstwo i magazynowanie w produkcji cukierniczej | 15 | 15 | 10 | 40 | |
Ogólna liczba godzin | 160 | 130 | 110 | 85 | 485 | |
Zajęcia w kształceniu zawodowym praktycznym | ||||||
11 | Badania laboratoryjne żywności, dodatków i materialów pomocniczych | 60 | 60 | |||
12 | Rozliczenia w produkcji żywności | 20 | 20 | |||
13 | Wytwarzanie, dekorowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych | 30 | 90 | 130 | 250 | |
Ogólna liczba godzin | 30 | 90 | 130 | 80 | 330 | |
Całkowita liczba godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych | 190 | 220 | 240 | 165 | 815 | |
Praktyka zawodowa | 0 | |||||
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.04. odbywać się będzie po semestrze III |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie
zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS
W BLUE naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Technik technologii żywności kieruje i nadzoruje wytwarzanie artykułów spożywczych opracowuje receptury, instrukcje technologiczne, normy produktów spożywczych. Może zajmować się również świadczeniem pomocy technicznej związanej z badaniami w zakresie nowoczesnych technik i technologii oraz opracowywaniem nowych asortymentów produktów żywnościowych.
Praca: Absolwenci mogą pracować w zakładach przemysłu spożywczego, hurtowniach spożywczych, obiektach hotelarskich, laboratoriach, sklepach z żywnością lub stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Kwalifikacja T.2. jest wspólna dla kierunków: Technik technologii żywności, Technik przetwórstwa mleczarskiego i Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Po uzyskaniu kwalifikacji T.2. można uzyskać tytuł Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Po uzyskaniu kwalifikacji T.3. można uzyskać tytuł Piekarz. Po uzyskaniu kwalifikacji T.4. można uzyskać tytuł Cukiernik. Po uzyskaniu kwalifikacji T.5. można uzyskać tytuł Wędliniarz. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.