Zawód: Technik hotelarstwa z gastronomią i
obsługą turystyczną 422402
Podbudowa
programowa: szkoła dająca wykształcenie średnie.
Kwalifikacje:
· TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji (465 godzin)
· TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (310 godz.)
Szkoła
posiada uprawnienia szkoły publicznej, realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS
Warunki rekrutacji
W BLUE naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Potrzebne dokumenty:
Oryginał świadectwa ukończenia szkoły średniej (duplikat lub kserokopia potwierdzona notarialnie)
2 zdjęcia (format legitymacyjny)
Zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki)
Szkolny plan nauczania:
L.p. |
Obowiązkowe zajęcia edukacyjne |
Semestr |
Razem |
|||
I |
II |
III |
IV |
|||
Zajęcia w kształceniu zawodowym teoretycznym |
||||||
1 |
Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
|
|
|
20 |
2 |
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej |
20 |
|
|
|
20 |
3 |
Komunikacja personalna i społeczna |
15 |
|
|
|
15 |
4 |
Język angielski zawodowy |
20 |
30 |
|
|
50 |
5 |
Podstawy turystyki |
15 |
|
|
|
15 |
6 |
Zasady żywienia człowieka |
30 |
|
|
|
30 |
7 |
Podstawy prawa |
15 |
|
|
|
15 |
8 |
Podstawy hotelarstwa |
|
60 |
|
|
60 |
9 |
Organizacja pracy służby pięter |
|
|
|
15 |
15 |
10 |
Działalność recepcji |
|
30 |
20 |
|
50 |
11 |
Organizacja pracy w hotelarstwie z obsługą turystyczną |
|
20 |
20 |
|
40 |
12 |
Ekonomika, organizacja i marketing w hotelarstwie |
|
|
20 |
30 |
50 |
13 |
Usługi dodatkowe w hotelarstwie |
|
|
|
45 |
45 |
14 |
Język niemiecki zawodowy |
|
|
20 |
30 |
50 |
Ogólna liczba godzin |
135 |
140 |
80 |
120 |
475 |
|
Zajęcia w kształceniu zawodowym praktycznym |
||||||
15 |
Technika i praca biurowa w hotelarstwie |
30 |
20 |
|
|
50 |
16 |
Obsługa turystów, klientów biznesowych i prywatnych |
|
20 |
50 |
|
70 |
17 |
Działalność restauracyjna hotelu |
|
|
|
30 |
30 |
18 |
Pracownia hotelarstwa |
|
|
70 |
80 |
150 |
Ogólna liczba godzin |
30 |
40 |
120 |
110 |
300 |
|
Całkowita liczba godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych |
165 |
180 |
200 |
230 |
775 |
|
Praktyka zawodowa |
|
|
200 |
120 |
320 |
|
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.12. odbywać się będzie po semestrze III |
||||||
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.13. odbywać się będzie po semestrze IV |
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Technik hotelarstwa jest przygotowany do obsługi gości w recepcji. Potrafi rezerwować, przyjmować i realizować zamówienia na usługi hotelarskie, przygotowywać jednostki mieszkalne do przyjęcia gości.
Praca: Po ukończeniu szkoły ma możliwość pracy w hotelach, firmach hotelarsko-usługowych, biurach turystycznych, kwaterach prywatnych, organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi. Możesz również prowadzić własną działalność gospodarczą na podstawie uzyskanych świadczeń w zakresie usług hotelarskich.