Kierunek: Cukiernik 751201
Kwalifikacja:
· TG.04 Wytwarzanie wyrobów cukierniczych (650 godz.)
Szkolny plan nauczania:
L.p. | Obowiązkowe zajęcia edukacyjne | Semestr | Razem | ||
I | II | III | |||
Zajęcia w kształceniu zawodowym teoretycznym | |||||
1 | Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 | 20 | ||
2 | Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej | 20 | 20 | ||
3 | Komunikacja personalna i społeczna | 15 | 15 | ||
4 | Język angielski zawodowy | 20 | 30 | 50 | |
5 | Podstawy techniki w przemyśle spożywczym | 15 | 15 | 15 | 45 |
6 | Mikrobiologia zywnosci | 15 | 15 | 30 | |
7 | Analiza żywnosci | 15 | 25 | 40 | |
8 | Technologia żywnosci i produkcji cukierniczej | 55 | 40 | 45 | 140 |
9 | Towaroznawstwo i magazynowanie w produkcji cukierniczej | 15 | 15 | 10 | 40 |
Ogólna liczba godzin | 160 | 130 | 110 | 400 | |
Zajęcia w kształceniu zawodowym praktycznym | |||||
10 | Wytwarzanie, dekorowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych | 30 | 90 | 130 | 250 |
Ogólna liczba godzin | 30 | 90 | 130 | 250 | |
Całkowita liczba godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych | 190 | 220 | 240 | 650 | |
Praktyka zawodowa | 0 | ||||
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.04. odbywać się będzie po semestrze III |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS
W BLUE naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Cukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Rozpoczyna od przygotowania stanowiska do pracy: wyboru odpowiednich urządzeń i narzędzi, zapoznania się z zamówieniem, pobrania odpowiednich składników z magazynu. Do jego pracy należy również rozliczenie przyjętych i wydawanych surowców.
Praca: Po ukończeniu możesz pracować w zakładach przetwórstwa spożywczego, produkujących wyroby cukiernicze na skalę przemysłową jak również w cukierniach i ciastkarniach prowadzonych przez osoby prywatne. Masz też możliwość założenia własnej działalności gospodarczej.
Po uzupełnieniu kwalifikacji o T.16 oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik technologii żywności.